Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Ζαχαρίας Αθανασίου ένας αγωνιστής του 1821 από τις Σέρρες

Ο Ζαχαρίας Αθανασίου γεννήθηκε στις Σέρρες το 1801, το ξέσπασμα της επανάστασης τον βρήκε στην Αίγυπτο, από όπου επέστρεψε στην Ελλάδα το 1822. Σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και μέχρι το 1833 υπηρέτησε την πατρίδα και αγωνίστηκε σε πολλές μάχες κατά των Τούρκων. Αρχικά τέθηκε υπό την οδηγία του οπλαρχηγού Γ.Κομαρτζή από το Μέτσοβο, έπειτα για τρία χρόνια αγωνίστηκε πλάι στον Χατζηχρήστο. Μέχρι το τέλος της δράσης του δραστηριοποιήθηκε επίσης με τους οπλαρχηγούς Κων.Χορμόβα, Νότη Μπότσαρη και Μαλάμο. Η έντονη δράση του φανερώνεται από τις τρεις πληγές που απέκτησε σε ισάριθμες μάχες στα Δερβενάκια, στον Πειραιά και στη Χίο με αποτέλεσμα να μείνει ανάπηρος στο ένα του χέρι. Μετά το τέλος του αγώνα και μέχρι το 1833 ο Ζαχαρίας Αθανασίου υπηρέτησε στη χωροφυλακή της περιοχής Λαμίας, όπου και εγκαταστάθηκε κατά πάσα πιθανότητα έως το τέλος της ζωής του.
Άλλα ονόματα αγωνιστών του 1821 από Σέρρες είναι ο Νικόλοας Εμμανουηλ Παπά, ο Γιάνκος Πάνου που γεννήθηκε το 1791 και πολέμησε στην Πελοπόννησο με τον Ιωάννη Κολοκοτρώνη. Ο Ηλίας Δημητρίου γεννημένος το 1797 στις Σέρρες και εγκατεστημένος από το 1822 στο Ναύπλιο. Ο Δημήτριος Παπαγεωργίου γεννημένος το 1801. Ο Αργύρης Ιωσήφ γεννημένος το 1799, αγωνίστηκε με τον Βάσο Μαυροβουνιώτη και τον Τριαντάφυλλο Τζουρά. Ο Γιάννης Δημητρίου γεννημένος το 1799 αγωνίστηκε στη Στερεά υπό τον Μαυροβουνιώτη. Ο Ζαχαρίας Δημητρίου γεννημένος το 1805 υπηρέτησε στη χωροφυλακή.
Από Νιγρίτα ο Αναστάσιος Δημητρίου γεννημένος το 1800 και γεννημένοι γύρω στο 1800 ίσως και λόγο πριν οι Αντώνης Γιοργαράς, Γεώργιος Γιοργαράς και Ιωάννης Δημητρίου.
Ίσως από Χουμνικό ο Δημήτριος Ηλία.
Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου