Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Μακεδονομάχος Νικόλαος Δουμπιώτης καπετάν Αμύντας



Ο Νικόλαος Δουμπιώτης (καπετάν Αμύντας) μέλος της γνωστής οικογένειας με καταγωγή από τα Δουμπιά, γεννήθηκε το 1866 στη Νέα Πέλλα Αταλάντης. Το 1882 κατατάχθηκε εθελοντής στον ελληνικό στρατό.
Το 1890 πήρε το βαθμό του ανθυπολοχαγού και το 1897 συμμετείχε στον ελληνοτουρκικό πόλεμο ως αξιωματικός του 4ου συντάγματος. Τον Μάιο του 1907, πέρασε, με το βαθμό του λοχαγού, στη Μακεδονία για να στηρίξει τον Μακεδονικό αγώνα, αναλαμβάνοντας την αρχηγία εθελοντικού σώματος 76 ανδρών στο διαμέρισμα Βέροιας-Νάουσας, όπου αντικατέστησε τον δολοφονημένο Τέλο Άγρα. Στην περιοχή αποκατέστησε την τάξη στους ελληνικούς πληθυσμούς αντιμετωπίζοντας δύο συμμορίες Βουλγάρων που ταλαιπωρούσαν τους ντόπιους. Η λαμπρή αυτή δράση του συνεχίστηκε μέχρι τον Οκτώβρη του 1907, οπότε το σώμα του αντικαταστάθηκε από εκείνο του καπετάν Τρόικου. Ο Νικόλαος Δουμπιώτης που έμεινε γνωστός με το ψευδώνυμο "καπετάν Αμύντας", συμμετείχε αργότερα στους Βαλκανικούς πολέμους ως ταγματάρχης. Αποστρατεύτηκε με το βαθμό του υποστράτηγου το 1923 και απεβίωσε το 1951.
Ο Νικόλαος Δουμπιώτης έκανε τρεις γάμους, το 1904 νυμφεύθηκε την Υπερμαχώ Βαλσαμάκη από τη Σκόπελο, η οποία απεβίωσε το 1905 στην Λάρισα. Το 1910 νυμφεύθηκε την Μόσχα Σαραβάνου η οποία επίσης απεβίωσε το 1913. Μετά τον θάνατό της Μόσχας ο Νικόλαος έκανε τρίτο γάμο το 1914 με την κόρη του ποιητή Γιώργου Σουρή, Μυρτώ. Από τον τρίτο γάμο απέκτησε δύο παιδιά. Ο γιος του Ιωάννης Δουμπιώτης σκοτώθηκε στον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940.
Δύο καταστάσεις συμμετεχόντων στον Μακεδονικό Αγώνα αξιωματικών
Από τα χειρόγραφα του Νικολάου Δουμπιώτη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου