Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

ΜΑΔΕΜΟΧΩΡΙΑ-ΜΑΝΤΕΜΟΧΩΡΙΑ-ΣΙΔΗΡΟΚΑΥΣΙΑ 1831

SİDREKAPSİ MADENİ'ΝİΝ KÖYLERİ

'Αλλο ένα ιστορικό τεκμήριο για τα χωριά του μεταλλείου Σιδηροκαυσίων αποτελεί ο παραπάνω κατάλογος από το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας.
Χρονολογείται το 1831 και περιλαμβάνει φορολογικές υποχρεώσεις των χωριών
Ιερισσός, Ίσβορος-Izvor (Στρατονίκη), Αρναούτ Κιοΐ-Arnavut Köy (Χωρούδα), Γενί Κιοΐ Yeni Köy (Νεοχώρι)
Μόδι, Καζαντζή Μαχαλέ (Στάγειρα), Βαρβάρα, Ρεβενίκια (Μεγάλη Παναγία)
Λιαρίγκοβα (Αρναία)
Η φορολογία γίνεται σύμφωνα με την παραγωγή ορισμένων αγροτικών προϊόντων

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Απογραφή ανδρικού πληθυσμού βόρειας Χαλκιδικής (επισκοπή Αρδαμερίου) 1908


Η στατιστική απογραφή περιλαμβάνει τον ανδρικό πληθυσμό των χωριών
Γαλάτιστα, Αγ.Πρόδρομο, Γαλαρινό, Πετροκέρασα (Ραβνά), Δουμπιά, Σανά, Ριζά (Σιποτνίκια), Παλαιόχωρα, Γεροπλάτανο (Τοπλίκια), Κρήμνη, Αδάμ, Ζαγκλιβέρι, Περιστερά, Λιβάδι, Αρδαμέρι, Μεσόκωμο, Πλατανοχώρι (Ντερέ Μαχαλά), Γερακαρού, Καλαμωτό (Καρίγκιολ), Λαγκαδίκια, Μελισσουργός (Λοζίκι), Στανός, Παλαιόκαστρο (Καϊτζίκι)
Πηγή Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας
Κώδικες επισκοπής Αρδαμερίου

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 1821 ΑΠΟ ΜΕΤΑΓΓΙΤΣΙ ΣΥΚΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Αριστείο Ιωάννη Αλεξανδρή


Και το Μεταγγίτσι έχει να δείξει την δική του προσφορά στον αγώνα της ανεξαρτησίας του 1821. Από το συγκεκριμένο χωριό έως τώρα είναι γνωστά τα ονόματα 11 αγωνιστών. Εδώ παρουσιάζουμε ενδεικτικά ορισμένα.

Δήμου Γεράκης : Γεννήθηκε το 1795 στο Μεταγγίτσι. Συμμετείχε στην επανάσταση της Χαλκιδικής και στη συνέχεια με έδρα τη Σκόπελο, όπου είχε καταφύγει, πολέμησε στη νότια Ελλάδα. Πιθανόν ταυτίζεται με τον Γεράκη Κασσανδρινό που το 1824 υπηρετούσε μαζί με άλλους Χαλκιδικιώτες υπό τον Βάσο Μαυροβουνιώτη. Το 1828 κατατάχτηκε ως δωδέκαρχος στη Ζ εκατονταρχία της Ζ χιλιαρχίας υπό τον Αθ.Σαραφιανό και το 1829 προβιβάστηκε σε εικοσιπένταρχο της Β εκατονταρχίας της Β πεντακοσιαρχίας του Αποστολάρα. Το 1830 τοποθετήθηκε ως λοχίας στον Α λόχο του 14ου τάγματος υπό τον Τσάμη Καρατάσο. Το 1836 υπηρετούσε ως υπαξιωματικός στο Β τάγμα εθνοφυλακής, το ίδιο έτος προτάθηκε για χάλκινο αριστείο. To 1841 είχε τον βαθμό του λοχία στο 3ο τάγμα της οροφυλακής στην περιοχή της Λαμίας. Μετά την αποστράτευσή του εγκαταστάθηκε στην Ιστιαία Εύβοιας

Ζαχαρία Στέριος : Γεννήθηκε το 1798 στο Μεταγγίτσι. Μετά την καταστροφή της Κασσάνδρας εγκαστάθηκε στη Σκόπελο[. Το 1824 έλαβε μέρος με το σώμα του Εμμ. Ολυμπίου στη διαφύλαξη της Ύδρας. Το 1828 κατατάχτηκε ως πένταρχος στη Ζ εκατονταρχία της Ζ χιλιαρχίας υπό τον Αθ.Σαραφιανό. Τον Φεβρουάριο του 1829 κατατάχτηκε στην στρατιωτική δύναμη του Γενικού Φροντιστηρίου που έδρευε στη Σκόπελο.

  Ιωάννη Αλεξανδρής: Γεννήθηκε στις 17.12.1802 στο Μεταγγίτσι. Συμμετείχε με σώμα 25 ανδρών στην επανάσταση της Χαλκιδικής υπό τον Εμμ.Παπά. Μετά την πτώση της Κασσάνδρας κατέφυγε στη Σκόπελο. Το 1828 κατατάχτηκε στη Ζ χιλιαρχίας, υπό τον Κ. Δρίζογλου. Το 1830 τοποθετήθηκε στον Β λόχο του 16ου τάγματος και το 1832 προβιβάστηκε σε λοχαγό. Tην ίδια χρονιά υπηρέτησε για ένα διάστημα ως στρατιώτης στη φρουρά του διοικητή Μενδενίτσας και Ζητουνίου Δημ.Σταγειρίτη. Το 1839 εμφανίζεται ως δικαιούχος σιδερένιου αριστείου. Την περίοδο 1838-1841 υπηρέτησε στο 3ο τάγμα οροφυλακής, όπου έδειξε ιδιαίτερο στρατιωτικό ζήλο. Μετά την αποστράτευσή του εγκαταστάθηκε στην Αταλάντη. Κατετάγη στην δεύτερη τάξη των υπαξιωματικών Α.Μ. 5341.

Χριστοδούλου Στόικος : Γεννήθηκε στο Μεταγγίτσι. Το 1830 κατατάχτηκε ως στρατιώτης στον Α λόχο του 14ου τάγματος. Το 1831 προβιβάστηκε σε λοχία στο τάγμα του Κων. Δουμπιώτη, όπου υπηρέτησε έως και το 1832. Το 1841 προτάθηκε για αριστείο. Μετά την αποστράτευσή του εγκαταστάθηκε στο Βορλοβό-Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας.

Αθανασίου Χιμευτός : Γεννήθηκε το 1787 στο Μεταγγίτσι. Πολέμησε στην επανάσταση της Χαλκιδικής  και στη συνέχεια κατέφυγε στη Σκόπελο. Το 1828 κατατάχτηκε ως στρατιώτης στη Ζ εκατονταρχία της Ζ χιλιαρχίας υπό τον Αθ.Σαραφιανό.


ΣΥΚΙΑ
Από τη Συκιά είναι γνωστά τα ονόματα 50 ατόμων που συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821

Συκιώτης Άγγελος του Ιωάννη: Γεννήθηκε στη Συκιά. Έλαβε μέρος στην επανάσταση της Χαλκιδικής και μετά την καταστροφή της Κασσάνδρας κατέφυγε στη Σκόπελο. Ήταν ένας απο τους επιφανέστερους οπλαρχηγούς της Χαλκιδικής. Συμμετείχε σε πολλές μάχες της νότιας Ελλάδας. Σκοτώθηκε στη μάχη της Αταλάντης το 1826.
Χαρταβέλας Κωνσταντίνος : Γεννήθηκε στη Συκιά και ίσως ταυτίζεται με κάποιον από τους γνωστούς Συκιώτες, πιθανόν με τον Kωνσταντίνο Στεριανού ή τον Κωνσταντίνο Τριανταφύλλου. Πολέμησε το 1821 στη Χαλκιδική και στη νότια Ελλάδα. Μετά την καταστροφή της Κασσάνδρας κατέφυγε στη Σκόπελο. Το 1825 υπηρετούσε ως μαγκατζής στο σώμα του Κ. Μπίνου στην περιοχή της Ύδρας . Η δεύτερη αναφορά του ονόματός του είναι σε κατάλογο του δασμολογίου Σκοπέλου το 1829, όπου αναφέρεται ως στρατιώτης.
Αποστόλου ή Βαϊνά Στέριος: Γεννήθηκε το 1798 στη Συκιά. Συμμετείχε στην επανάσταση της Χαλκιδικής και στη συνέχεια μετέβη αρχικά στη Σκόπελο και στη συνέχεια στη νότια Ελλάδα ακολουθώντας τα μακεδονικά στρατεύματα. Το 1828 κατατάχτηκε στην Ζ χιλιαρχία υπό τον Αγγ. Στέριου και το 1829 συνέχισε την υπηρεσία με τον βαθμό του πένταρχου στη Β πεντακοσιαρχία υπό τον Αποστολάρα. Στις αρχές του 1830 παραιτήθηκε από το στράτευμα. Επανήλθε τo 1832 υπηρετώντας για ένα διάστημα στη φρουρά του διοικητή Μενδενίτσας και Ζητουνίου Δημ.Σταγειρίτη. Το 1841 προτάθηκε για αριστείο. Μετά την αποστράτευσή του εγκαταστάθηκε στο Καινούργιο Φθιώτιδος. 
Ιωάννη Στέριος ή Μουστάκας : Γεννήθηκε γύρω στο 1795 στη Συκιά. Συμμετείχε στην επανάσταση της Χαλκιδικής και στη συνέχεια κατέφυγε στη Σκόπελο. Το 1828 κατατάχτηκε στο νεοσύστατο στράτευμα. Το 1830 τοποθετήθηκε με το βαθμό του εικοσιπένταρχου στο 16ο τάγμα και το ίδιο έτος μετατέθηκε για ένα διάστημα στη Σκόπελο, όπου υπηρέτησε έως και το 1832 ως ταξιαρχικός εικοσιπένταρχος. Στις αρχές του 1832 προβιβάστηκε σε λοχία. Το ίδιος έτος, έπειτα από πρόταση του Αποστολάρα, τιμήθηκε με στρατιωτικό δίπλωμα εκατόνταρχου. Κατετάγη στην Α τάξη των υπαξιωματικών. 


ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ

Από τον Παρθενώνα είναι γνωστά τα ονόματα 35 ατόμων που συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821 και στον πρώτο τακτικό στρατό 


 Κύρκου Παραδείσης: Γεννήθηκε το 1788 στον Παρθενώνα. Συμμετείχε στην επανάσταση της Χαλκιδικής. Μετά την πτώση της Κασσάνδρας κατέφυγε στη Σκόπελο. Το 1824 συμμετείχε με τον Γεώργιο Κασσανδρινό στη διαφύλαξη της Ύδρας. Το 1828 κατατάχτηκε στον τακτικό στρατό υπό τον Αποστολάρα. Το 1830 ήταν στρατιώτης στο 14ο τάγμα και το 1832 προβιβάστηκε σε λοχία του τάγματος του Αθ.Χαλκιώτη. Tην ίδια χρονιά υπηρέτησε για ένα διάστημα στη φρουρά του διοικητή Μενδενίτσας και Ζητουνίου Δημ.Σταγειρίτη. Το 1841 προτάθηκε για αριστείο. Μετά την αποστράτευσή του εγκαταστάθηκε στο Καινούργιο Φθιώτιδος. 

Τζατζαρώνης Γεώργιος: Γεννήθηκε γύρω στο 1793 στον Παρθενώνα. Έλαβε μέρος στην επανάσταση της Χαλκιδικής και μετά την πτώση της Κασσάνδρας, με έδρα τη Σκόπελο, όπου είχε καταφύγει, συνέχισε τον αγώνα στη νότια Ελλάδα. Το 1824 υπηρέτησε υπό τον στρατηγό Θ. Ζαχαρόπουλο στη διαφύλαξη της Ύδρας. Το 1828 κατατάχτηκε στον τακτικό στρατό. Τα έτη 1831 και 1832 υπηρέτησε στην πολιτοφυλακή της Σκοπέλου. Το 1836 υπηρετούσε ως υπαξιωματικός στο Β τάγμα εθνοφυλακής και το ίδιο έτος προτάθηκε για την απονομή χάλκινου αριστείου. Μετά την αποστράτευσή του εγκαταστάθηκε στην Αταλάντη.

Γεωργίου Πούλιος ή Παύλος: Γεννήθηκε το 1800 στον Παρθενώνα. Μετά  την πτώση της Κασσάνδρας κατέφυγε στη Σκόπελο. Το 1824 υπηρέτησε στο σώμα του Αθ. Εμμ. Παπά στην Πελοπόννησο. Το 1828 κατατάχτηκε στον τακτικό στρατό και το 1830 τοποθετήθηκε στρατιώτης στο 14ο τάγμα. Το 1832 προβιβάστηκε και μετατέθηκε ως εικοσιπένταρχος στο τάγμα του Αθ. Βλαχομιχάλη. Το 1841 προτάθηκε για αριστείο. Μετά την αποστράτευσή του εγκαταστάθηκε στο Βορλοβό.


Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ (ΜΑNTΕΜΟΧΩΡΙΑ-ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ) ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗ ΣΚΟΠΕΛΟ 1828


ΠΗΓΗ ΓΑΚ

Δάφνη Παπαντώνη με την κόρη της Κρυστάλλω από Κασσάνδρα
Αικατερίνη Γραμμένου από Κασσάνδρα
Άννα Σεραφείμ από Βραστά
Μαριώ Δήμου με την αδελφή της Αικατερίνη και τη θεία της Καλή από Κασσάνδρα
Μπαλάσω σύζυγος Πέτρου Παυλούδη από Μαντεμοχώρια
Στεριανή Μπαρμπούσενα από Κασσάνδρα
Μαγδαληνή Δήμου από Κασσάνδρα
Φροσύνη Κούλαινα από Κασσάνδρα
Βασιλική Γεωργάκαινα από Κασσάνδρα
Αικατερίνη Δημήτραινα από Κασσάνδρα
Βεργίνα, Σουλτάνα, Παρασκευή από Μαντεμοχώρια
Ουρανία από Κασσάνδρα
Σταθούλα Δημητρίου από Επανομή
Μαρία Κοτζιά από Βάλτα
Σουλτάνα Δημητρίου από Δουμπιά
Τρυγώνα Δημητρίου από Δουμπιά
Βελίκω Θανάσαινα από Μαντεμοχώρια
Μαριγώ Αυγερινού από Κασσάνδρα
Μαρία Χριστοδούλου από Νικήτη
Γαρουφαλιά Μπρούζου από Κασσάνδρα
Ελένη του Βενετά από Κασσάνδρα
Μαρία Παπασύρου με την κόρη της Ζαφείρω από Κασσάνδρα
Σουλτάνα Ζάχαρη από Μαντεμοχώρια
Καλή Παπαθεοδόση από Άγιο Νικόλαο
Ασήμω Γιαννιού από Κασσάνδρα
Δέσποινα Τσατσαρώνη από Κασσάνδρα
Βασιλική Παραδείση από Κασσάνδρα
Λεμονιά Τσάμη
Τριανταφυλλιά Τσάμη
Ανθούσα Παπά
Διομίτσα Χριστοδούλου
Γερακίνα Μοσχόπουλου από Μαντεμοχώρια
Πανάγιω Στεφανή από Βασιλικά
Ευγένω Φυλαχτού από Μαντεμοχώρια
Μιχαλιά Παραδείση από Μαντεμοχώρια
Σμαράγδα Νικολάου από Κασσάνδρα
Βελίκω Γιοβάνη από Μαντεμοχώρια
Αμυγδαλιά Χριστοδούλου από Μαντεμοχώρια
Αναστασία Κώστα από Πολύγυρο
Δούκαινα Λεμονή από Σανά
Σουλτάνα Ρίζου από Παρθενώνα
Γερακίνα Αθανασίου από Πολύγυρο
Χάιδω Δήμου από Πολύγυρο