Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Τα αιματηρά γεγονότα του 1927 με τους Πόντιους πρόσφυγες στα Δουμπιά



Ένα γεγονός που έμεινε ανεξίτηλο στη μνήμη κυρίως των παλαιοτέρων κατοίκων των Δουμπιών, άγνωστο παρόλαυτά στους νεότερους, είναι η συμπλοκή ανάμεσα στους πρόσφυγες του γειτονικού χωριού Καλαμωτό (Καρή γκιόλ) και τους Δουμπιώτες τον Σεπτέμβρη του 1927. Αιτία της συμπλοκής ήταν η διανομή των ανταλλάξιμων γαιών που άφησαν οι Τούρκοι κάτοικοι του Καλαμωτού, όταν έφυγαν από το χωριό το 1924. Σύμφωνα με την απόφαση της επιτροπής εποικισμού που έλαβε χώρα το 1926, 780 ανταλλάξιμα στρέμματα αγρών της περιοχής «Κονιάρικο» έπρεπε να αποδοθούν στους ακτήμονες αγρότες των Δουμπιών. Ταυτόχρονα την ίδια έκταση διεκδικούσαν και οι πρόσφυγες του Καλαμωτού, με αποτέλεσμα να τα καταλάβουν και να τα καλλιεργήσουν παρόλες τις συστάσεις της επιτροπής εποικισμού.
Όπως ήταν φυσικό οι Δουμπιώτες αντέδρασαν και στις 15 Σεπτεμβρίου 1927, όταν οι κάτοικοι του Καλαμωτού επεχείρησαν να καλλιεργήσουν τις προαναφερθείσες εκτάσεις, ξεσηκώθηκαν, με τσάπες και τσεκούρια στα χέρια πήγαν στο «Κονιάρικο» και συνεπλάκησαν άγρια με τους πρόσφυγες. Αποτέλεσμα της συμπλοκής ήταν ο τραυματισμός δεκαπέντε ατόμων, από τους οποίους, δυστυχώς, ένας κάτοικος του Καλαμωτού από την οικογένεια Κόπανου, έχασε τη ζωή του.
Τελικά επενέβησαν οι τοπικές αστυνομικές αρχές αλλά ήταν ήδη αργά. Τις επόμενες μέρες έπειτα από αίτημα του νομάρχη Χαλκιδικής Στελλάκη, ο Γενικός Διευθυντής Εποικισμού Δομέστιχας, μαζί με τον Διοικητή Χωροφυλακής Μακεδονίας επισκέφθηκε την περιοχή και τον τόπο της σύγκρουσης δικαιώνοντας τους Δουμπιώτες. Οι διενέξεις μεταξύ των δύο χωριών συνεχίστηκαν χωρίς ωστόσο ιδιαίτερες εντάσεις, όσο για τα 780 στρέμματα αυτά αποδόθηκαν τελικά στη κοινότητα Δουμπιών.
Λόγω των σοβαρών τραυματισμών η αστυνομία αποφάσισε τη σύλληψη δύο ατόμων από τα Δουμπιά, τα οποία για ένα μικρό χρονικό διάστημα παρέμειναν στην φυλακή. Από την εκεί παραμονή του ενός από τους δύο προέρχεται το αντικείμενο της φωτογραφίας, πρόκειται για μια διπλή ξύλινη κορνίζα διακοσμημένη θαυμάσια με μικρά κομμάτια καλαμιού. Το αριστούργημα αυτό της χειροτεχνίας αποτελεί το μοναδικό ίσως κατάλοιπο, απόηχος των τραγικών γεγονότων του 1927.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου